Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczek Wielkanocny 1
Kroki postępowania
Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia w mace.
Zostawiamy pod ściereczką na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować .
Po 20 minutach wlewamy resztę mleka , cieplej wody i rozpuszczona margarynę ( podgrzewamy aby było ciepłe ).
Dodajemy pozostały cukier i sól .
Wbijamy jajo i zagniatamy ciasto ( ma być elastyczne)
Kroimy paski 1.1/5 cm dosyć długie , tak aby można było przełożyć przez miskę z jednego końca na drugi.
Najpierw kładziemy pionowe paski , a potem poprzeczne.
Na koniec wycinamy kółko i kładziemy na górę przyciskając .
Smarujemy rozbełtanym jajem.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach ( Przykryłam folią aluminiową by za bardzo się nie przypiekł.
Zostaje nam kawałek ciasta z którego robimy warkocz i przekładamy przez miskę , będzie to rączka do koszyczka.
Pieczemy również 25 minut w 180 stopniach.
Moja miska miała 22 cm , więc koszyczki wyszły dwa . Do jednego zrobiłam rączkę i wianuszek na koszyczek .