Kostka truskawkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 litra
  • galaretka cytrynowa

    1 szt

masa truskawkowa

  • truskawki

    70 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • galaretka truskawkowa

    4 szt

Dodatki

  • galaretka truskawkowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kostka truskawkowa foto
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Kostka truskawkowa foto
Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier
Krok 3 - Kostka truskawkowa foto
Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt i odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Krok 4 - Kostka truskawkowa foto
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Kostka truskawkowa foto
Masę śmietanową wykładamy na masę truskawkową i zalewamy tężejącą 2 galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 25.06.2017 15:21
Ciasto - SUPER

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat