Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka truskawkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 litra
galaretka cytrynowa 1 szt

masa truskawkowa

truskawki 70 dag
cukier 1 szklanka
galaretka truskawkowa 4 szt

Dodatki

galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka truskawkowa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Kostka truskawkowa foto
2
Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier
Krok 2 - Kostka truskawkowa foto
3
Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt i odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Krok 3 - Kostka truskawkowa foto
4
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Kostka truskawkowa foto
5
Masę śmietanową wykładamy na masę truskawkową i zalewamy tężejącą 2 galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Krok 5 - Kostka truskawkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.06.2017 15:21
Ciasto - SUPER

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak