Kostka tęczowa z mascarpone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kostka tęczowa z mascarpone - kolory tęczy w masie mascarpone na biszkopcie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    5 szt.
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa:

  • śmietana kremówka

    0.5 litra
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda ciepła

    0.5 szklanki
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • galaretka niebieska

    1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    100 gramów
  • płatki czekoladowe

    50 gramów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, a następnie sypkie produkty. Wymieszać ręcznie. Piec 25 min. w 175 stopniach. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół.

2. Galaretki każdą w osobnym pojemniku rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego stężenia. A następnie kroimy w średnie kosteczki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Na koniec wrzucamy kostki wszystkich galaretek, wymieszać ręcznie. Wylać na biszkopt i przykryć 2 częścią biszkoptu. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat