Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kostka szwarcwaldzka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto foremka 25x36 cm

jajko
6 szt
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
1 szklanka
kakao
4 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
margaryna
50 g

Krem

śmietana kremówka
750 ml
serek mascarpone
250 g
fix do śmietany
2 opakowania
cukier puder
2 łyżki
dżem wiśniowy
300 g
wiśnie
z likieru lub spirytusu 1,5 szklanki
nalewka wiśniowa
4 łyżki
czekolada mleczna
50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka szwarcwaldzka

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce.

Uwaga: Jeżeli chcemy ciasto bez alkoholu możemy pominąć likier i dodać wiśnie np.z kompotu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.09.2017 10:05
ale pychota :)
jejkuchnia 22.09.2017 07:28
Pyszne ciacho do kawki. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak