Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka szwarcwaldzka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto foremka 25x36 cm

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 50 g

Krem

śmietana kremówka 750 ml
serek mascarpone 250 g
fix do śmietany 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
dżem wiśniowy 300 g
wiśnie z likieru lub spirytusu 1,5 szklanki
nalewka wiśniowa 4 łyżki
czekolada mleczna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka szwarcwaldzka

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce.

Uwaga: Jeżeli chcemy ciasto bez alkoholu możemy pominąć likier i dodać wiśnie np.z kompotu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.09.2017 10:05
ale pychota :)
jejkuchnia 22.09.2017 07:28
Pyszne ciacho do kawki. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak