Przepis i sposób przygotowania na: Kostka bananowo-kakaowa z galaretką
1 galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować masę śmietanową.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić.
Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a na końcu powoli połączyć z zimną, ale nie tężejącą galaretką.
Ciasto.
Biszkopt nasączyć ponczem i umieścić na nim masę śmietanową. Całość schłodzić w lodówce - do momentu, aż masa delikatnie zastygnie. Banany pokroić w plasterki oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie równomiernie ułożyć na wierzchu masy śmietanowej i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody).
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.