Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny dżem z czarnej porzeczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki czarne 1 kg
sok z czarnej porzeczki 1 szklanka
cukier 400 g
laska cynamonu
Goździki całe Prymat 8-9 sztuk
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
imbir starty 1 łyżka
cukier żelujący 3:1 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny dżem z czarnej porzeczki

Ja używam zawsze porzeczek z wyrobu soku. Wtedy w osączonych porzeczkach musi zostać około szklanka soku. Jeśli chcecie zrobić sam dżem, postępujcie według przepisu poniżej, jedynie wydłużając czas gotowania do 45 minut..
Porzeczki zasypujemy cukrem i cukrem żelującym, po czym odstawiamy na parę minut, żeby porzeczki puściły sok. Dodajemy przyprawy i starty imbir. Następnie zagotowujemy i gotujemy mieszając przez 20-25 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, każdy z nich szczelnie zakręcając i stawiając na wieczku. Należy przy tym pamiętać, by brzegi słoika były czyste i suche. Dzięki temu wszelkie bakterie zostaną zabite przez wysoką temperaturę, a my nie będziemy musieli się bawić w pasteryzowanie naszych przetworów. Gdy przestygną, słoiki można odwrócić do góry wieczkiem. Przechowywać je należy w chłodnym i ciemnym miejscu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 24.08.2015 14:40
pyszne słodkości
Skotka 24.08.2015 10:47
Pyszny dżem:) Dodatki bardzo zdrowe, muszę w następnym sezonie wypróbować:)
Ania321 24.08.2015 10:10
takiego jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :)
Habibi 24.08.2015 09:56
Bardzo lubię korzenne smaki i często robię ròżne przetwory z przyprawami korzennymi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak