Korzenne muszelki z mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier puder

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • miód prawdziwy

    1/2 szkl
  • masło

    5 dag
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki

Krem

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • serek mascarpone

    250 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

Pozostałe składniki

  • czekolada deserowa

    10 dag
  • cukier puder

  • dekoracja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Korzenne muszelki z mascarpone  foto
Miód podgrzać, lekko przestudzić.
Krok 2 - Korzenne muszelki z mascarpone  foto
Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cukrem pudrem.
Krok 3 - Korzenne muszelki z mascarpone  foto
Posiekać z masłem, dodać miód, żółtko, śmietanę i sztywno ubitą pianę z białka.
Krok 4 - Korzenne muszelki z mascarpone  foto
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut.
Krok 5 - Korzenne muszelki z mascarpone  foto
Foremki do ciasteczek oprószyć mąką.

Z ciasta formować małe kuleczki, wylepić foremki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut. Upieczone ciasteczka ostudzić i wyjąć z foremek.
Krok 6 - Korzenne muszelki z mascarpone  foto
Krem.
Zimną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder i aromat. Następnie zmniejszyć obroty miksera i na najniższych połączyć z serkiem mascarpone.
Krok 7 - Korzenne muszelki z mascarpone  foto
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciasteczka zlepiając po 2 razem.

Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 01.07.2017 18:49
bardzo apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat