Korzenne bajaderki świąteczne

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne, małe słodkości o pięknym aromacie korzennych przypraw. Możemy je dowolnie udekorować, będą ozdobą każdego świątecznego stołu. Do ich wykonania wykorzystałam okruchy ciast i ciasteczek, można użyć także ciasta z zakalcem.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bajaderki

  • resztki ciast

    700 gramów
  • herbatniki

    100 gramów
  • dżem truskawkowy

    300 gramów
  • masło 82%

    100 gramów
  • mleko

    125 mililitrów
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • przyprawa do piernika

    1 łyżka
  • gorzka czekolada

    50 gramów
  • orzechy włoskie siekane

    2 łyżki
  • karmelizowana skórka pomarańczy

    1 łyżka
  • cynamon mielony

    0.75 łyżeczki
  • aromat rumowy

    1 łyżeczka
  • spirytus

    1 łyżka

Dekoracja

  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • mleko

    2 łyżki
  • kolorowa posypka

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasta i herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Masło roztapiamy z mlekiem, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem pudrem. Bakalie oraz posiekaną czekoladę umieszczamy w misce i mieszamy z aromatem rumowym (oraz alkoholem, jeśli go dodajemy). Zalewamy bakalie roztopionym masłem, dodajemy pokruszone ciasta i ciastka oraz dżem i wszystko blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki. Czekoladę mleczną umieszczamy w garnuszku, dodajemy 2 łyżki mleka i powoli podgrzewamy, dokładnie mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy. Bajaderki dekorujemy polewą czekoladą, kolorowymi posypkami i wiórkami kokosowymi. Można także obtoczyć je w posiekanych orzechach. Bajaderki odkładamy w chłodne miejsce do stężenia polewy czekoladowej.

Spirytus można zastąpić innym mocnym alkoholem, można też zrezygnować z tego dodatku. Ilość cukru pudru modyfikujemy w zależności od słodkości użytych ciast. Wykorzystałam ciasto, w którym było już dodane kakao. Jeżeli dysponujemy jasnymi ciastami, można zwiększyć ilość kakao do 3-4 łyżek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat