Przepis i sposób przygotowania na: Kopytkowe "słoneczko"
Przygotuj 3 litry wody, wsyp 2 szczypty soli.
Na stolnicę podsyp garść mąki. Wyłóż 1kg zmielonych ugotowanych wcześniej ziemniaków, zrób wgłębienie, wbij jajko dopraw solą, dodaj 2 szklanki mąki. Wyrób na jednolitą masę. Podziel ciasto na 5 części, zroluj ciasto na wałek 2 cm grubości. Tępą, omączoną częścią noża odcinaj kawałki ciasta roluj dłonią na bok stolnicy.
Do gotującej wody wrzucaj partie kopytek (moja partia 100 szt:). Po wypłynięciu gotuj 3 minuty.Wyjmuj kopytka łyżką cedzakową na durszlak( ja przelewam zimną wodą) albo na talerz.Roztop 3 łyżki smalcu( ja mam własnej roboty ze skwarkami)- polej na wierzch kopytek.Wrzucaj do garnka kolejne partie ciasta :) i postępuj tak samo jak wcześniej ... Do ostatniej partii,do ostatniego kopytka;)Smacznego!