Kopytka ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopytka ziemniaczane foto
1. Ziemniaki należy ugotować do miękkości, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z każdego kawałka wałeczek.
Krok 2 - Kopytka ziemniaczane foto
2. Nóż maczamy w mące i tniemy nim kwadraciki lub romby. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, do wypłynięcia. Przelewamy na sitko i przelewamy zimną wodę, wtedy nie będą się sklejać.
Gotowe przekładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulą.
Krok 3 - Kopytka ziemniaczane foto
Gotowe przekładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 18.01.2017 15:53
Też tak robię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat