Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem serowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2
mąka ziemniaczana 1-1.5 łyżki
mąka
ziemniaki ok. kg
sos serowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem serowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, trochę przestudzić i dwa razy przecisnąć przez praskę. Dodać dwa żółtka lub jajko i żółtko, mąkę ziemniaczaną i zwykłą (do wyrobienia ciasta). Zagniatać gładkie ciasto.
Krok 1 - Kopytka z sosem serowym foto
2
Z ciasta formować ruloniki i mokrym nożem odcinać poszczególne "kopytka". Wrzucać porcjami do gotującej się, osolonej wody. Czekać aż wypłyną. Odcedzić.
Krok 2 - Kopytka z sosem serowym foto
3
Sos:
serek topiony ok. 100g
żółty ser ok. 5-10dag
śmietana do zup i sosów
natka pietruszki
koperek siekany
gałka muszkatołowa

Do garnuszka wlać niecałą szklankę śmietany, dodać sery i gotować całość na małym ogniu, do rozpuszczenia. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki. Posypać ziołami. Można dodać trochę niebieskiego sera lub więcej żółtego.
Krok 3 - Kopytka z sosem serowym foto
4
Kopytka podsmażyć chwilę na maśle i polać sosem.
Krok 4 - Kopytka z sosem serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 10.09.2012 09:25
lubię kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak