Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem 4 sery
Kroki postępowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy 1 łyżkę suszonego majeranku i posiekanej natki pietruszki, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.
Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery aż sos będzie gładki. Możemy go podgrzać jednak musimy uważać żeby nie zagotować sosu. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Kopytka polewamy sosem 4 sery i posypujemy posiekaną natką pietruszki.