Kopytka z sosem 4 sery

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kopytka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna typ 450

    200-210 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka

Składniki na sos 4 sery

  • szalotka

    2-3 szt
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    100 g
  • parmezan starty

    100 g
  • ser owczy

    100 g
  • ser Dziugas

    100 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • mleko

    80 ml
  • oliwa

    1 łyżka
  • pieprz biały Prymat

  • sól

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopytka z sosem 4 sery foto
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy 1 łyżkę suszonego majeranku i posiekanej natki pietruszki, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie.
Krok 2 - Kopytka z sosem 4 sery foto
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.
Krok 3 - Kopytka z sosem 4 sery foto
Przygotowanie sosu 4 sery:
Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery aż sos będzie gładki. Możemy go podgrzać jednak musimy uważać żeby nie zagotować sosu. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Kopytka polewamy sosem 4 sery i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 12.02.2015 01:57
Ciekawa propozycja
Agnieszka-87-25 06.02.2015 14:40
smaczne na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat