Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 1 szklanka maki pszennej

  • 1 małe jajko

  • pół młodej kapusty

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 1 cebula

  • pół pęczka koperku

  • garść startego sera długodojrzewającego

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluchy. Uformowany wałek lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy chwilę na oleju. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 2 minuty (ma być lekko twarda). Wszystko zalewamy passatą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, zagotowujemy i odstawiamy. Ugotowane kopytka mieszamy z kapustą i sosem, posypujemy serem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około 20 minut.


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 07.07.2017 22:26
Bardzo fajny pomysł na pożywne danie :) Super!
SzczyptaChili 06.07.2017 18:17
Ciekawa propozycja podania kopytek , wyglądają bardzo smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat