Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka jaglane z sosm czekoladowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kopytka

mąka 200 gram
kasza jaglana 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

sos

czekolada gorzka 1 tabliczka
mleko 1/3 szklanki
skórka pomarańczowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka jaglane z sosm czekoladowym

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Przestudzoną miksujemy blenderem z jajkiem na papkę. Następnie dodajemy do masy mąkę i sól, jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałeczki ,które kroimy na kluseczki około 1,5cm -2 cm długości. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oleju. Przygotowujemy sos: Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej, pamiętając aby miska w której rozpuszczamy czekoladę nie dotykała dnem wrzącej wody. Z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce skórkę a miąższ kroimy w mniejsze kawałki.
Ugotowane kopytka polewamy sosem czekoladowym i posypujemy skórką oraz ewentualnie miąższem z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 24.02.2016 15:09
dzieciakom posmakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak