Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka dobre do wszystkiego

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zieniaki 1 kg
jajko 2
mąka 2 szklanki
sól
olej 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka dobre do wszystkiego

Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie zmielić maszynką lub praską. Zmielone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać szczyptę soli i 3/4 mąki. Resztę mąki zostawić do posypywania stolnicy. Ziemniaki zagnieść z resztą składników, a następnie skręcić w rulonik o średnicy ok 2 cm. Obcinać nożem plasterki ok 3 cm. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Kiedy kopytka wypłyną gotować jeszcze ok 2 minuty i wyjmować na tackę. Można jeść je np. z sosem, podsmażane z cebulką, lub zamaist ziemniaków z kotletem. Smacznego:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 10.01.2013 12:31
mnism mnism;)
Madziela 26.11.2012 13:55
oj swieta prawda !
Lemon 28.10.2012 20:13
to prawda
ziutula
ziutula 28.10.2012 15:24
kopytka zawsze dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak