Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka curry

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 1 kg
mąka 200 g
jajko 1 szt
sól
pieprz
curry 1 łyżka
olej 3 łyżki
jogurt naturalny 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka curry

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość jędrne. Jeżeli jest zbyt luźne podsypać mąki.
Krok 1 - Kopytka curry foto
2
Z powstałej masy odrywamy kule. Formujemy z nich rulonik i tniemy ostrym nożem na mniejsze porcje. Gotujemy w gorącej osolonej wodzie. Wyciągamy ok 30 sekund po wypłynięciu.
Krok 2 - Kopytka curry foto
3
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy curry i mieszamy. Podgrzewamy i dodajemy porcję kopytek, obsmażamy - ja obsmażam około 2 minut. Przekładamy na talerz. Polewamy jogurtem. Ten który ja stosuję jest lekko kwaśnawy i idealnie pasuje do curry. Smacznego:)
Krok 3 - Kopytka curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.04.2013 12:06
ciekawy pomysł z curry
Marlenka.S 23.03.2013 19:15
fajnie wygladają
gosia56 23.03.2013 16:48
super pomysł
marcia7 23.03.2013 16:24
ciekawy pomysł
Agnieszka42 23.03.2013 15:56
Uwielbiam kopytka:)) mniM MNIAM
Betka 23.03.2013 14:59
oo coś nowego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak