Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2 kg.
jajko 2 szt.
mąka 2 szklanka
sól do smaku
cebula 2 szt.
smalec według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Kroki postępowania

1
gotujemy ziemniaki,najlepiej dzień wcześniej,po ugotowaniu jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Krok 1 - kopytka foto
2
Z ziemniaków ,jajek ,mąki,soli wyrabiamy ciasto.
z ciasta formować wałeczki grubości palca.
Krok 2 - kopytka foto
3
ciąć na paski gr.2 cm.
Krok 3 - kopytka foto
4
gotować w wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju do czasu wypłynięcia około 3 min.
Krok 4 - kopytka foto
5
po ugotowaniu odcedzam i opłukuję zimną wodą.
Krok 5 - kopytka foto
6
cebulę obieram ,kroję w kostkę.
Krok 6 - kopytka foto
7
cebulę podsmażam na patelni( tutaj dodałam jeszcze pokrojony w kostkę boczek)i duszę.
Krok 7 - kopytka foto
8
po uduszeniu polewam kopytka.
Krok 8 - kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.01.2013 13:45
smaczne
pajbek 22.01.2013 22:36
Lubię kopytka są smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak