Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
sól do smaku
mąka pszenna 1 kg
mąka ziemniaczana 4 łyżki
jajko 2 szt
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przecieramy przez przecierak lub dokładnie rozdrabniamy praską.
Krok 1 - kopytka foto
2
Zagniatamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka, ziemniaki. Wałkujemy ciasto i lekko przygniatamy powstałe wałki. Nożem kroimy zgrabne kopytka.
Krok 2 - kopytka foto
3
Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Proces ten nie powinien trwać dłużej niż 3-5 minut od zagotowania wody z kluskami.
Gotowe
Krok 3 - kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anio?eczek 22.08.2012 20:20
uwielbiam
Katarzyna47 20.08.2012 21:21
Spróbuję nigdy nie robiłam kopytek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak