kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • sól

    do smaku
  • mąka pszenna

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - kopytka foto
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przecieramy przez przecierak lub dokładnie rozdrabniamy praską.
Krok 2 - kopytka foto
Zagniatamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka, ziemniaki. Wałkujemy ciasto i lekko przygniatamy powstałe wałki. Nożem kroimy zgrabne kopytka.
Krok 3 - kopytka foto
Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Proces ten nie powinien trwać dłużej niż 3-5 minut od zagotowania wody z kluskami.
Gotowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anio?eczek 22.08.2012 20:20
uwielbiam
Katarzyna47 20.08.2012 21:21
Spróbuję nigdy nie robiłam kopytek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat