Kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    1 2/3 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szkl
  • jajo

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, najlepiej poprzedniego dnia i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, jaja i zagnieść ciasto. Dzielić na mniejsze kawałki i formować wałeczek, lekko go spłaszczyć i kroić na ukośne kluseczki.
Wrzucać partiami na osoloną gotującą się wodę z dodatkiem oleju. Jak wypłyną na wierzch wyławiać łyżką cedzakową.

Podawać z sosem pieczarkowym, mięsnym lub ozdobione tłuszczykiem z usmażoną cebulką.

Pyszne są odsmażane.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (50)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 01.12.2013 00:02
bardzo lubię z gulaszem
adelajda 02.10.2013 08:14
ja tak rzadko robię a bardzo lubię :)
Bernadeta1 06.09.2013 09:54
smaczny obiadek
Alex_M 13.06.2013 13:29
lubie kopytka :D
ONY_za_kare 30.05.2013 10:39
mmm.. w połączeniu z pieczarkami pycha!
m1monika 21.03.2013 08:48
pyszne kopytka :-)
miki47 17.03.2013 10:55
bardzo apetyczny przepis
Beata23 08.03.2013 11:11
robię podobne, pycha
Motorek 27.01.2013 10:40
ja podaję z upieczonym boczusiem są pyszne
Ela15 23.01.2013 08:40
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat