Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec truskawkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto czekoladowe

jajko 4
mąka pszenna 100 g
cukier 100 g
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
kakao 4 łyżki
czekolada mleczna 50 g
sól

mus truskawkowy

truskawki 500 g
cukier 1/3 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
śmietanka 36% 300 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka

polewa czekoladowa

gorzka czekolada 200 g
śmietanka 36% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec truskawkowy

1. Przygotowanie ciasta czekoladowego: białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Gdy piana będzie już gładka i lśniąca dodajemy po 1 łyżce cukru i 1 żółtku, ubijamy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy dwukrotnie, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Na koniec wsypujemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Blachę do wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Ciasto czekoladowe pieczemy ok 15 minut w 180*C. Dokładnie studzimy.

2. Przygotowanie musu truskawkowego: truskawki myjemy i usuwamy szypułki, wrzucamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie na średnim ogniu podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok 2 łyżki wody) i lekko podgrzewamy, ale tylko do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Inaczej może się zagotować i straci swoje właściwości żelujące. Truskawki mielimy w blenderze i dodajemy rozpuszczoną, ciepłą żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (do temp. pokojowej).

3. Miskę o średnicy 20 cm i wysokości ok 10 (ja użyłam makutrę) wykładamy folią aluminiową i układamy w niej ciasto czekoladowe. Aby ułatwić sobie zadanie, proponuję wyciąć jedno duże koło, które wsadzimy na spód miski i dwa paski, aby wyłożyć jej boki. Ciasto dokładnie ze sobą zlepiamy, aby nie było dużych prześwitów i nasączamy ponczem.

4. Schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzone truskawki. Masę miksujemy na średnich obrotach. Gotowy mus wylewamy do miski z ciastem czekoladowym. Wierzch kopca wykładamy pozostałym ciastem lub biszkoptami nasączonymi w ponczu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka, a najlepiej na kilkanaście godzin.

5. Gdy ciasto jest już bardzo dobrze schłodzone, przekładamy je bezpośrednio na paterę i ściągamy folię. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietanką. Taką polewą smarujemy ciasto. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami i posypką.

6. Deser najlepiej smakuje gdy jest mocno schłodzony.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 26.06.2015 08:54
super pomysł z tym musem
Zdzisław 29.05.2015 18:51
takie słodkości bardzo lubię
ania2610 29.05.2015 15:54
super to wygląda!
mirosława4 29.05.2015 15:18
zjadłabym kawałek
Janina 29.05.2015 15:14
Pyszny deserek;)
Justi2401 29.05.2015 11:07
Wygląda bardzo apetycznie! :)
Agata3 29.05.2015 10:54
no kopiec palce lizać :)
Renataj 29.05.2015 09:59
W takim wydaniu kopca kreta jeszcze nie jadłam.
IKrakowianka 29.05.2015 09:57
apetyczne ciasto
2milutka 29.05.2015 08:53
uwielbiam takie desery

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak