Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec truskawkowy
2. Przygotowanie musu truskawkowego: truskawki myjemy i usuwamy szypułki, wrzucamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie na średnim ogniu podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok 2 łyżki wody) i lekko podgrzewamy, ale tylko do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Inaczej może się zagotować i straci swoje właściwości żelujące. Truskawki mielimy w blenderze i dodajemy rozpuszczoną, ciepłą żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (do temp. pokojowej).
3. Miskę o średnicy 20 cm i wysokości ok 10 (ja użyłam makutrę) wykładamy folią aluminiową i układamy w niej ciasto czekoladowe. Aby ułatwić sobie zadanie, proponuję wyciąć jedno duże koło, które wsadzimy na spód miski i dwa paski, aby wyłożyć jej boki. Ciasto dokładnie ze sobą zlepiamy, aby nie było dużych prześwitów i nasączamy ponczem.
4. Schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzone truskawki. Masę miksujemy na średnich obrotach. Gotowy mus wylewamy do miski z ciastem czekoladowym. Wierzch kopca wykładamy pozostałym ciastem lub biszkoptami nasączonymi w ponczu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka, a najlepiej na kilkanaście godzin.
5. Gdy ciasto jest już bardzo dobrze schłodzone, przekładamy je bezpośrednio na paterę i ściągamy folię. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietanką. Taką polewą smarujemy ciasto. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami i posypką.
6. Deser najlepiej smakuje gdy jest mocno schłodzony.
SMACZNEGO :-)