Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta z bananami
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Masło rozpuścić i utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodawać całe jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Miksować, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać wanilię. Na zmianę dodawać do masy suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć formę, odciąć wystający z boków papier. Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 175 stopni (termoobieg) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 15 minut. Ciasto wyjąć, nożem oddzielić od brzegów i otworzyć formę. Wyjąć. Studzić na kratce.
Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć.
Krem:
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę- miksując na najniższych obrotach. Dodać czekoladę i wymieszać. Wstawić do lodówki ( na czas ułożenia bananów).
Obrane banany skropić dokładnie sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasta. Krem wyłożyć na ciasto, kształtując kopiec. Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. Pokruszone ciasto lekko docisnąć, aby nie spadało. Wstawić do lodówki.
Ciasto przed podaniem można udekorować świeżą miętą.
Smacznego!