Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta inaczej
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy trzepaczką rózgową. Po żółtkach dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
Do większej dodajemy kakao, do mniejszej kokos.
Pieczemy dwa biszkopty. Temp pieczenia 175 st C- do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopty studzimy.
W ciemnym biszkopcie z pomocą łyżeczki wygrzebujemy wierch, tak żeby powstał rant i cienkie dno (jak spód na tartę)
Wyskubane ciasto miksujemy mikserem na drobne okruszki, lub rwiemy w palcach.
Wiśnie( mogą być z kompotu) zagotować z odrobiną wody lub kompotu, do gotujących dodajemy rozmącony w małej ilości wody kisiel.
Gotujemy do zagęszczenia.
Lekko przestudzone wiśnie przekładamy na ciemny spód.
Przykrywamy warstwą kokosową.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie odciskamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu do śmietany i z cukrem.
Dodajemy też startą czekoladę.
Kiedy śmietana jest sztywna łączymy ją z żelatyną.
Ubitą kremówkę przekładamy na warstwę kokosową i formujemy kopczyk.
Na koniec warstwę śmietanową szczelnie obsypujemy okruszkami ciasta ciemnego.
SMACZNEGO!!!