Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta ciasto
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Masło rozpuścić w rondlu, lekko przestudzić. Składniki sypkie mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wymieszać z cukrem. Sypkie składniki połączyć z masłem i jogurtem. Formę natłuścić przełożyć ciasto do tortownicy. Ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto wyjąć z formy, odkroić wierzch ciasta z wysokości około 2 cm. Następnie wydrążyć miąższ zachowując nienaruszony spód ciasta i boki, na kształt płytkiej miski. Banany obrać ze skóry, odciąć końce, przekroić wzdłuż. Banany lekko skropić sokiem z cytryny, ułożyć na dnie ciasta.
Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Śmietana zachowująca kształt pozostawiony po widełkach miksera ma odpowiednią konsystencję, należy jednak uważać żeby jej nie przebić, wówczas zrobi się rzadka. Serek mascarpone przełożyć do miski zmiksować na gładko. Parę łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem, następnie partiami mascarpone dodawać do śmietany, miksując na najniższych obrotach. Cukier puder przesiać, dodać na końcu zmiksować do połączenia składników. Pominęłam dodanie posiekanej czekolady, przez co ciasto jest mało słodkie.
Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec. Rozdrobnionym miąższem ciasta obłożyć śmietanę, lekko dociskając. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego,