Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec Kreta

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 0,5 kostki
cukier puder 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki
mleko 100 ml

Krem

śmietana kremówka 500 ml
fix do śmietany 2 sztuki
cukier puder 3 łyżki
czekolada gorzka 1 tabliczka
banan 3 sztuki
sok z cytryny

Do nawilżenia spodu

woda letnia 3-4 łyżki
sok z cytryny 0,25 cytryny
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec Kreta

Kroki postępowania

1
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier i mleko. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 1 - Kopiec Kreta  foto
2
Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, żółtka oraz proszek do pieczenia, Wszystko miksujemy.
Krok 2 - Kopiec Kreta  foto
3
Ubijamy pianę z pozostałym białek.
Krok 3 - Kopiec Kreta  foto
4
Ubitą pianę dodajemy do zmiksowanej masy. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.
Krok 4 - Kopiec Kreta  foto
5
Ciasto wykładamy do tortownicy (wysmarowanej masłem i posypanej np. mąką).
Piec w temp. około 200 stopni przez 25-30 minut.
Krok 5 - Kopiec Kreta  foto
6
Po wystygnięciu ciasta wydłubujemy środek (pozostawiając trochę wyższe brzegi). Wydrążone ciasto kruszymy rękoma. Przygotowujemy mieszankę z wody, soku z cytryny i łyżeczki cukru i smarujemy pędzelkiem ciasto. Banany przekrawamy wzdłuż na pół (skrapiamy sokiem z cytryny) i układamy w cieście.

Przygotowujemy krem: Ubijamy kremówkę z fixami oraz cukrem pudrem.
Krok 6 - Kopiec Kreta  foto
7
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do ubitej śmietany. Przygotowany krem układamy na banany i formujemy kopiec. (Pozostawione grubsze brzegi również smarujemy trochę masą). Posypujemy skruszonym ciastem.
Krok 7 - Kopiec Kreta  foto
8
Ciasto chłodzimy w lodówce. Po kilku godzinach jest gotowe do spożycia.

SMACZNEGO !!!
Krok 8 - Kopiec Kreta  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.04.2016 19:22
lubimy to ciasto :-)
mirosława4 25.04.2016 19:07
smaczne ciasto
gosia1988 25.04.2016 16:01
smakowicie wygląda
Marta1986 25.04.2016 15:55
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak