Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 op
  • mus z ugotowanych jabłek z cuk

  • cukier wanilinowy

    1 op
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami foto
1. Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy je na kwadraciki. W zależności, jakie chcemy uzyskać ciastka można je podzielić na 6 lub np. na 15 kwadracików.
2. Na środek każdego kwadracika kładziemy farsz, posypujemy cukrem wanilinowym.
Krok 2 - Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami foto
3. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wszystkie cztery boki kwadracików. Bierzemy teraz każdy róg ciasta i łączymy je razem po środku.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Krok 3 - Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami foto
5. Tak przygotowane kopertki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy całość z wierzchu jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut.
6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megg 26.01.2014 00:34
Uwielbiam ciasto francuskie, pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat