Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • szalotka

    2 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka
  • białe wino

    150 mililitrów
  • ser ricotta

    150 gramów
  • parmezan

    4 łyżki
  • szynka parmeńska

    6 plastrów
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z limonki

    0.5 sztuki
  • bulion

    500 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ją przez chwilę z odrobiną soli oraz sokiem z połowy limonki.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy do niego serek ricotta oraz posiekany drobno koperek i dusimy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, 2 łyżki parmezanu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na około 2 minuty. Risotto podajemy z kawałkami szynki prosciutto oraz dodatkową porcją startego parmezanu. Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat