Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z zielonych pomidorów z imbirem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielone pomidory 10 sztuk
cytryna 1 sztuka
imbir do smaku
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z zielonych pomidorów z imbirem

(pomidory mam zawsze w swoim ogrodzie natomiast w mieście nie wiem gdzie możnaby dostać zielone pomidory)

Pomidory razem ze skórką kroję na cząstki i rozdrabniam blenderem. Dodaję startą skórkę z cytryny i imbir.
I tak-napisałam że imbir dajemy do smaku bo tak właśnie jest. Imbir ma specyficzny ostrawy posmak więc wszystko zależy od podniebienia-czy lubimy go w mniejszych czy w większych ilościach. Na taką porcję ja daję 1 łyżeczkę płaską imbiru mielonego i taki smak jest ok.
Następnie dodajemy cukier i całość doprowadzamy do wrzenia i ma się gotować na wolnym ogniu do momentu jak zacznie gęstnieć.
Następnie dajemy ją do słoików i pasteryzujemy.
Konfitura z zielonych pomidorów z imbirem nadaje się na nadziewanie rogalików (przepis znajdziecie w mojej księdze) czy innych malutkich ciasteczek. Konfitura ma smak i zapach bardzo intensywny więc nie smakuje dobrze jeśli użyjemy jej za dużo.
Nie mam niestety zdjęcia konfitury - ale zamieszczam zdjęcie pomidorów z mojego ogródka :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 02.06.2013 17:57
muszę wypróbować w sezonie, brzmi oryginalnie :)
Alex_M 30.01.2013 06:56
mmmm, zjadlabym!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak