Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z sharonów z wodą różaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szkl.
sok z cytryny 1/2 szkl.
woda 2 szkl.
kaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z sharonów z wodą różaną

W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny - gotować na sporym płomieniu, przez 10 minut, aż lekko odparuje.
W tym czasie obrać owoce kaki (persymona, sharon) i rozgnieść widelcem.
Miazgę owocową włożyć do syropu, zmniejszyć płomień i gotować 25-30 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Do gotowej konfitury dodać wody różanej, dokładnie wymieszać i od razu przekładać do wyparzonych niewielkich słoiczków - zakręcić wygotowanymi suchymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia - nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta53 07.12.2012 23:15
super - akurat jest na nie sezon
Habibi 10.11.2012 22:26
Ta konfiturka jest wyjątkowo aromatyczna :)
cris04 10.11.2012 20:46
To połączenie musi być pyszne!
Lemon 10.11.2012 12:42
ekstra
Beata61 10.11.2012 11:02
zastanawiałam się właśnie co zrobić z takich owoców :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak