Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z pomidorów zielonych

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
cukier 1 kg
rodzynki 5 dkg
Goździki całe Prymat 4 szt
cytryna 1 szt
skórka pomarańczowa 1/2 pomarańczy
cynamon Prymat 1/2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pomidorów zielonych

Zielone pomidory umyć , pokroić, usunąć pestki i blanszować w cedzaku przez ok. 1-2 min. Skórkę z połowy pomarańczy bez albedo drobno pokroić. Cytrynę bardzo dobrze umyć i pokroić na plasterki razem ze skórką.
Do rondla najlepiej z grubym dnem wlać ½ szklanki wody , wsypać cukier i zrobić syrop . Do syropu wrzucić pokrojoną w plasterki cytrynę i jeszcze raz zagotować. Po lekkim przestudzeniu wyjąć resztki cytryny i wrzucić pomidory, skórkę pomarańczową i przyprawy. Gotować 3 - 4 minuty i odstawić na 24 godziny, gdy przestygną przykryć ściereczką. Po dobie wyjąć goździki, laskę cynamonu , dodać umyte i osuszone rodzynki, zagotować i odstawić.
Po ostygnięciu znów zagotować i odstawić . Czynność powtarzać aż konfitura uzyska ciemną barwę. Gorącą konfiturę nakładać do słoików.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.04.2014 19:45
Nie jadłam jeszcze takiej. Muszę zrobić.
adelajda 21.04.2014 18:56
Słyszałam o tej konfiturze ale nigdy nie jadłam:)
Renata9 21.04.2014 17:38
ciekawa konfitura, nigdy takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak