Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z płatków róży

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki róży 10 dag
cukier 2 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Porada

Konfitura doskonale nadaje się do dekoracji ciast i nadziewania ciasteczek, a przygotowanie jej bardzo przyjemne ze względu na oszałamiający zapach płatków

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z płatków róży

Kroki postępowania

1
Nazrywać płatki róży, najlepiej dzikiej, bez oprysków. Rozłożyć na powietrzu, żeby ewentualne robaczki wyszły.
Krok 1 - Konfitura z płatków róży foto
2
Płatki wypłukać, oderwać białe końcówki. Porwać na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Konfitura z płatków róży foto
3
Płatki włożyć do słoika przesypując cukrem z jednej szklanki cukru. Pod ciężarem cukru zrobi się ich mało. Przykryć słoik gazą lub ściereczką. Odstawić w nasłonecznionym miejscu na 24 godziny.
Krok 3 - Konfitura z płatków róży foto
4
Następnego dnia zagotować w garnku 1/4 szklanki wody z drugą szklanką cukru i kwaskiem cytrynowym. Ostudzić i włożyć płatki ze słoika. Pogotować około 20 minut.
Krok 4 - Konfitura z płatków róży foto
5
Gotującą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, pozostawić do ostygnięcia do góry dnem
Krok 5 - Konfitura z płatków róży foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 11.05.2015 23:23
w tym roku zrobię
Margo1 08.09.2014 07:27
nie jadłam i nie robiłam
eliza135 07.09.2014 19:08
smaczna taka konfitura

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak