Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z pigwy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pigwa 1 kg
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pigwy

Owoce pigwy umyć, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić. Ugotować podlewając niewielką ilością wody, a następnie osączyć na sicie. Z 3/4 kg cukru i 1 litra wody ugotować syrop, zalać pigwy i odstawić na 2 dni. Następnie zlać syrop, zagotować i ponownie zalać owoce i odstawić na 3 dni. Następnie ponownie zlać syrop, dodać pozostały cukier i pogotować bez przykrycia dla odparowania. Zalać owoce pigwy i pogotować około 5 minut. Gotującą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.11.2014 20:29
pigwa w każdej postaci jest pyszna, w konfiturze zapewne również
Jagódka77 05.11.2014 14:25
bardzo lubię pigwę
Kejti 21.09.2014 10:16
Smaczna jest :-)
Futka 14.09.2014 09:08
Wspaniała konfitura :)
adelajda 10.09.2014 16:31
jak dla mnie pyszności
Margo1 08.09.2014 07:27
też robiłam
Stenka 06.09.2014 19:25
Ja mam dużo swojej pigwy więc przerabiam na różne sposoby
Katarzyna59 06.09.2014 18:06
bardzo fajna
Sylwia26 06.09.2014 16:45
pyszne i jakie zdrowe
Anna169Hosz 06.09.2014 16:33
Pyszna - dla mnie to smak dzieciństwa :)
barbara11561 06.09.2014 15:51
nie robiłam jeszcze nic z pigwy,nawet nie ma u mnie tego owocu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak