Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czerwonej cebuli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula czerwona 3 szt
oliwa 3 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
porto 50 ml
miód 2 łyżki
ocet balsamiczny 3 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
sól
pieprz

Porada

Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czerwonej cebuli

Kroki postępowania

1
Obraną cebulę pokroić w piórka.
Krok 1 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
2
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę
Krok 2 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
3
dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje
Krok 3 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
4
wlać Porto, ocet
Krok 4 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
5
i dodać resztę składników.
Krok 5 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
6
Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.
Krok 6 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
7
Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć.
Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco.
Krok 7 - Konfitura z czerwonej cebuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 11.10.2014 18:56
świetna konfitura, przepis koniecznie do wypróbowania :)
Rysia 11.10.2014 15:16
Uwielbiam tę konfiturę.Często gości u mnie.
BernadettaP 11.10.2014 14:48
Od 3 lat niezastąpiona na wielkanocnym stole :) ale i nie tylko !
izapozdro 11.10.2014 13:08
ciekawy pomysł :) na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak