Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czereśni na pikantnie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1 kg
cukier trzcinowy 1 kg
sok z cytryny 1/4 szklanki
chili Prymat 3 szczypty
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czereśni na pikantnie

Czereśnie umyć, pozbawić ogonków, wydrylować.
Do garnka wlać szklankę wody, dodać cukier, gotować mieszając żeby cukier się rozpuścił.
Wkładać partiami czereśnie do gotującego się lukru.
Gotować około 5 minut na małym ogniu.
Konfiturę mieszać, robiąc ruchy całym garnkiem.
Odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić ponownie garnek na mały ogień i powtórzyć czynności 4 razy.
Jak konfiturę wstawi się do ostatniego zagotowania, dodać imbir, chilli, sok cytrynowy.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych małych słoiczków.
Słoików nie potrzeba pasteryzować.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 18.06.2014 11:20
ciekawa konfitura
Kolorowa 17.06.2014 21:06
Lubię takie połączenia ;)
Beata999 17.06.2014 19:56
Świetna konfitura.
caralajna 17.06.2014 18:06
ale mi smaka narobiłaś, lubię takie innowacje
mirosława4 17.06.2014 17:51
pyszna taka domowa jest najlepsza !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak