Konfitura z cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1 kg
  • ocet balsamiczny

    100 ml
  • cukier brązowy

    7 łyżek
  • oliwa

    4 łyżki
  • woda

    200 ml
  • wino czerwone

    100 ml
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i trochę soli i dusić na małym ogniu około 15 minut. Cebula musi zmięknąć, dodać do niej cukier, dusić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać wodę i wino. Dalej dusić na małym ogniu aż płyn się zredukuje, mniej więcej godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodać ocet balsamiczny i podgotować jeszcze około 10 minut, by płyn się zredukował i powstał gęsty sos. Na koniec dodać sos sojowy i doprawić solą i pieprzem. Stosować jako dodatek do mięs lub wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 24.01.2017 21:00
takiej nie jadłam
bertpvd 24.01.2017 20:35
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat