Konfitura z aronii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • aronia

    1 kg
  • cukier

    800 gram
  • sok jabłkowy

    2 szklanki domowej roboty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Konfitura z aronii foto
Aronie myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Konfitura z aronii foto
Tak przygotowaną przekładamy do garnka i zalewamy gotującą wodą. W gorącej wodzie trzymamy około 5 minut. Po tym czasie wodę odsączamy.
Krok 3 - Konfitura z aronii foto
Do soku jabłkowego dodajemy cukier i gotujemy syrop.
Krok 4 - Konfitura z aronii foto
Gotowy wlewamy do odsączonej aronii. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie odstawiamy na ok. 10 godzi (lub na noc).
Krok 5 - Konfitura z aronii foto
Po tym czasie konfiturę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie smażenia możemy delikatnie ją zmiksować, by rozdrobnić aronię.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanym słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy około 15 minut.
Jadwiga/Jaga85
Dodatek soku sprawia, że aronia traci swój cierpki smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MałaMi89 07.12.2015 20:20
Bardzo lubię aronię. Aż sobie kiedyś chyba posadzę koło własnego domu (jak się doczekam, by go mieć-oby kiedyś;))
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:26
najlepsza
jagoda5913 07.12.2015 00:50
dobry pomysł
gusia1000 07.12.2015 00:20
Super na zimę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat