Konfitura różana

Konfitura różana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Konfitura z płatków dzikiej róży, która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dzika róża

    100 gramów
  • cukier puder

    200 gramów
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka. Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste. Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami. W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak. Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam, że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze. Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach.
W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku. Zajęło mi to około 10 minut. Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.

KORAL
Do konfitury używamy oczywiście płatków dzikiej róży, ten system tego nie przyjmuje. Soku z cytryny dajemy 3 lub 4 łyżki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat