Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 800 g (zielone)
pomarańcza 4 szt (duże)
żelfix 1 opakowanie (3:1)
cukier 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

Pomidory dokładnie umyłem, pokroiłem w plasterki, pomarańcze wyszorowałem, sparzyłem wrzątkiem, jedną pokroiłem w cienkie plasterki, a z pozostałych wycisnąłem sok.

Pomidory przełożyłem do garnka, dodałem sok pomarańczowy, wsypałem żelfix, doprowadziłem do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.

Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową zebrałem pianę.

Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 27.05.2017 12:50
Smaczny przepis
R'n'G Kitchen 17.08.2016 23:45
Gorąco polecamy ;)
norweska20 17.08.2016 23:26
brzmi ciekawie- chętnie bym spróbowała
Łukasz15 17.08.2016 23:14
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak