Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura kawowo - truskawkowa.
1. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek miksujemy z sokiem z cytryny. Drugą połowę truskawek kroimy w kostkę.
2. Kawę wkładamy do filtrów do kawy i szczelnie zamykamy - zszywamy zszywaczem lub nitką!
3. W dużym garnku należy wymieszać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i cukier z cukrem żelujący. Włożyć do tego filtry z kawą. Całość pozostawiamy na minimum 3 godziny. U mnie stało całą noc i aromat kawy jest mocniejszy!
4. Po przerwie mieszamy całość, zagotowujemy konfiturę na dużym ogniu, tak by wrzała intensywnie. Gotujemy około 4 minut ciągle mieszając.
5. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć filtry z kawą. Gorącą konfiturą napełniać słoiki i szybko zamknąć.