Konfitura jeżynowo-borówkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    25 dag
  • borówka amerykańska

    25 dag
  • cukier żelujący

    1/2 kg
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • laska wanilii

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeżyny z borówką płuczemy, wsypujemy do rondla ,dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz wydrążone ziarenka z wanilii, doprowadzamy do wrzenia,następnie wsypujemy cukier trzcinowy żelujący, gotujemy mieszając 4-5 minut,gotową konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków, zakręcamy , okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Idealna do gofrów, ciast, naleśników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 11.10.2015 14:19
pyszna konfitura
cukiereczek 11.10.2015 13:30
super przepis
Madzai 11.10.2015 12:14
Bardzo dobre
Motorek 11.10.2015 12:14
bardzo dobra konfitura

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat