Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gruszki
2 kg -
pomarańcza
2 szt -
sok z cytryny
1/2 szt -
cukier
1,5 szkl -
imbir starty
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie umyć pomarańcze i sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy stary imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy denkami do dołu.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się