Konfitura gruszkowo-pomarańczowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 kg
  • pomarańcza

    2 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • imbir starty

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok.
Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie umyć pomarańcze i sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy stary imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy denkami do dołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 25.10.2013 14:58
To połączenie smaków musi być pyszne :)
margaret 25.10.2013 11:07
lubię taka konfiturę:)
Ania321 25.10.2013 11:00
to musi być pyszne :)
Ela_K 25.10.2013 10:44
gruszka z pomarańczą może być pycha
Magula 25.10.2013 10:36
wygląda bardzo apetycznie, i bardzo podoba mi się to połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat