Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura gruszkowo-imbirowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki dojrzałe 2 kg
Goździki całe Prymat kilka szt.
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
imbir w zalewie 1 łyżka
cukier kryształ 1 kg
sok z cytryny 2-3 łyżki

Porada

Imbir z zalewy można zastąpić świeżym drobno posiekany lub utartym.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura gruszkowo-imbirowa

Kroki postępowania

1
Wybrać gruszki jak najbardziej dojrzałe, ale nie bardzo miękkie.
Krok 1 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
2
Obrać i pokroić w cząstki odkładając na bok wszystkie skórki i gniazda nasienne (przydadzą się do zrobienia octu winnego).
Krok 2 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
3
Dodać zmielonych suszony imbir.
Krok 3 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
4
Zasypać cukrem.
Krok 4 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
5
Wlać sok z cytryny i wszystko wymieszać.
Nakryć pokrywką i odstawić na godzinę.
Krok 5 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
6
Dodać goździki i postawic garnek na małym płomieniu.
Ogrzewać co jakiś czas mieszając.
Krok 6 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
7
Kiedy w gruszkach wytworzy się sporo syropu garnek odkryć.
Krok 7 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
8
Dodać łyżkę posiekanego imbiru ze słodkiej zalewy - wcześniej przepłukać go pod bieżącą wodą.
Krok 8 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto
9
Ogrzewać kilka razy po godzinie, aż całość odparuje i zgęstnieje.
Wrzącą konfiturą napełnić małe słoiczki, zakręcić szczelnie i postawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
Krok 9 - Konfitura gruszkowo-imbirowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 01.10.2015 08:50
bardzo lubimy gruszki
Olaf*71 28.09.2015 09:11
piękne gruszeczki, super mieć własne drzewko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak