\"Kompott\" jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    1 szkl
  • cenamon

    do smaku
  • śmietanka kremowa

    1 opakowanie
  • czekolada

    5 kostek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki. Ugotować (wody nalać tylko na dno garnka- chodzi tu o to, aby jabłka były uparowane).
Po uparowaniu przecieramy jabłka przez sitko, tak aby powstał z nich mus. Do tak przyrządzonego musu dodajemy cukier oraz cynamon i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej smakuje bardzo zimny z lodówki).
Następnie tuż przed podaniem nakładamy go na miseczki, dekorujemy ubitą śmietanką i startą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 16.01.2012 11:43
uwielbiam takie kompoty
KasiaK90 26.04.2011 14:48
lubie taki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat