Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z wiśni

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 3 łyżki na słoik 400 ml

Porada

Ja daję wiśnie z pestkami, moje słoiki nie stoją aż tak długo, aby wydzielić amigdalinę (która działa też antyrakowo), ale jeśli boicie się można wiśnie wydrylować.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z wiśni

Wiśnie umyć, nie drylować wsypać warstwami do słoików, a każdą warstwę owoców przesypać cukrem. Następnie wlać do słoików zimną, przegotowaną wodę, zakręcić dokładnie nakrętki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do ¾ wysokości słoika, przykryć garnek i pasteryzować 20 minut od zagotowania wody. Jeśli cukier się nie rozpuści podczas pasteryzacji to wystarczy jeszcze gorącym słoikiem potrząsnąć mocno i problem znika. Można zagotować wodę z cukrem i takim syropem zalać wiśnie w słoikach, a dopiero potem pasteryzować słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 28.08.2014 10:57
bardzo lubię
Jodaj 22.08.2014 06:31
super kompocik :)
AnnieB 20.08.2014 14:57
Własny kompocik, mmm pyszności
gusia1000 20.08.2014 12:43
Warto je robić na zimę.
IwonaDD 20.08.2014 12:36
mój ulubiony!
patryska76 20.08.2014 12:13
Piękne zdjęcie! ;-)
IlonaAlbertos 20.08.2014 11:37
Świetny, domowy kompocik.
ada.la 20.08.2014 11:16
lubię wiśniowe kompoty
kasiaw 20.08.2014 11:03
uwielbiam kompoty
xjustynka89x 20.08.2014 10:49
jak ładnie wygląda :)
Ola1984 20.08.2014 09:33
Domowe kompoty są najpyszniejsze.
Noruas 20.08.2014 08:53
piękne zdjęcie, wspaniały przepis
halinah 20.08.2014 08:07
bardzo lubię taki
Seba 20.08.2014 07:48
Bardzo dobry kompocik
olkaaa 20.08.2014 07:41
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak