Kompot śliwkowy w słoikach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • cukier

  • woda zimna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Potem wypestkować i ułożyć luźno w słoikach do wysokości szyjki z gwintem. Następnie śliwki zalać wodą aby były całe zakryte. Do każdego słoika wsypać 2 łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 04.09.2015 12:58
pyszne zapasy domowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat