Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kompot rabarbarowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
1 szklanka
skórka z cytryny
1 szt.
woda
2 litry
rabarbar
3 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot rabarbarowy

Z umytego rabarbaru ściągamy za pomocą noża zewnętrzne włókna. Oczyszczone łodygi kroimy na nieduże kawałki długości ok. 4 cm. W garnku gotujemy 2 litry wody i dodajemy cukier. Pocięty rabarbar parzymy ukropem, a następnie wkładamy do garnka z gotującym się syropem.
Gotujemy kilkanaście minut. Jeśli chcemy otrzymać kompot z ładnie wyglądającym owocem, to uważamy by rabarbar się nie rozgotował. Jednym słowem - pilnujemy go w ostatnich kilka chwilach gotowania. Po ugotowaniu możemy dodać otartą skórkę z 1 cytryny. Wylewamy kompot do kompotiery i zostawiamy do schłodzenia.

Jak podawać?
W kompotierze lub od razu w kompotierkach.

Nie należy kompotu schładzać zbyt mocno. Za niska temperatura spowoduje kompletne zaniknięcie bardzo delikatnego smaku i zapachu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 22.08.2011 07:49
świetny na upały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak