Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot gruszkowo- jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
gruszki 2-3 szt
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier brązowy 5 łyżek
Goździki całe Prymat 2 szt
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot gruszkowo- jabłkowy

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. To samo robimy z gruszką.
Krok 1 - Kompot gruszkowo- jabłkowy foto
2
Jabłka wrzucamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Osobiście używam wody przefiltrowanej przez czajnik Brita lecz jeżeli nie posiadamy takigo używałabym już raz przegotowanej wodu która ostygła.
Krok 2 - Kompot gruszkowo- jabłkowy foto
2
Jabłka wrzucamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Osobiście używam wody przefiltrowanej przez czajnik Brita lecz jeżeli nie posiadamy takigo używałabym już raz przegotowanej wodu która ostygła.
Krok 3 - Kompot gruszkowo- jabłkowy foto
4
Wody nalewamy tyle aby przykryła na ok 5 cm jabłka. Dodajemy cukier. Gotujmy godzinę. Następnie dodajemy gruszki a po następnej 1/2 godziny dodajemy cynamon oraz goździki.
Krok 4 - Kompot gruszkowo- jabłkowy foto
5
Zostawiamy na maleńkim ogniu na 2 godziny. Po tym czasie możemy cieszyć się cudownym domowym kompotem. Smacznego!
Krok 5 - Kompot gruszkowo- jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Esteban 22.05.2013 17:20
jabłuszka, jabłuszka...
Janina 14.05.2013 11:02
Bardzo lubię kompoty na świeżo z owoców.
cukiereczek 14.05.2013 09:01
najlepszy bo własnej produkcji
Agula&Stabi 14.05.2013 07:57
u nas też gotujemy kompoty, idealny napój do podanego obiadu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak