Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy torcik na 5 urodziny
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.
Poncz do nasączenia biszkoptu;
Do przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny dobrze rozmieszać.
Krem śmietankowo - chałwowy;
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec dodać śmietan fixy.
Chałwę rozkruszyć i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Krem śmietankowy;
śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę.
Składanie tortu;
Dolny krążek nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki nałożyć połowę kremu śmietankowo - chaławowego, nałożyć drugi krążek zrobić to samo co z pierwszym nałożyć drugą część kremu , nałożyć 3 ostatni krążek lekko docisnąć formując cały tort.
Cały tort posmarować kremem śmietankowym , boki obłożyć prażonym ryżem , udekorować ozdobami ,koralikami cukrowymi oraz kremem śmietankowym.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem włożyć świeczki.