Kolorowy torcik na 5 urodziny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    5 szt,
  • mąka tortowa

    3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl,
  • cukier

    3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki,
  • sól

    szczypta,

krem śmietankowo - chałwowy

  • śmietana 30%

    800 g,
  • chałwa

    600 g,
  • cukier puder

    2 łyżki,
  • śmietan fix

    2 op,

krem śmietankowy

  • śmietana 30%

    500 g,
  • cukier puder

    1 - 2 łyżki,
  • fix do śmietany

    1 op,
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżwczki
  • gorąca woda

    1/4 szkl,

dodatkowo,

  • dżem

    1 słoik
  • poncz

    do nasączenia
  • ryż preparowany

    1 -2 paczki,
  • dekoracja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.

Poncz do nasączenia biszkoptu;
Do przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny dobrze rozmieszać.

Krem śmietankowo - chałwowy;
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec dodać śmietan fixy.
Chałwę rozkruszyć i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Krem śmietankowy;
śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę.

Składanie tortu;
Dolny krążek nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki nałożyć połowę kremu śmietankowo - chaławowego, nałożyć drugi krążek zrobić to samo co z pierwszym nałożyć drugą część kremu , nałożyć 3 ostatni krążek lekko docisnąć formując cały tort.
Cały tort posmarować kremem śmietankowym , boki obłożyć prażonym ryżem , udekorować ozdobami ,koralikami cukrowymi oraz kremem śmietankowym.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem włożyć świeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 03.04.2017 09:11
apetyczny torcik ;)
gosia56 01.04.2017 10:36
super torcik zjadłabym kawałek ;)
gusia1000 01.04.2017 02:55
Piękny tort.
Bożena Matuszczyk 31.03.2017 20:49
Dziękuję za miłe komentarze.;)
KORAL 31.03.2017 20:47
Super torcik :)
Bernadeta1 31.03.2017 17:39
Bajeczny torcik
slodkieniebo 31.03.2017 11:54
Piękny tort ! :)
mirosława4 31.03.2017 10:44
wyśmienity !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat