Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe szaszłyczki z kurczakiem
7 łyżek soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
6 łyżek oleju
1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla ( można użyć przyprawy klasycznej do potraw z grilla czy grill ziołowy Prymat albo samamu skomponować ulubioną mieszankę przypraw do kurczaka)
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso.Ja zazwyczaj przykrywam folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki,cebule i cukinię w plastry,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy aż mięso nabierze złocistego koloru.
Zamiast kurczaka można dać też rybę lub plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw.