Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe jajka wielkanocne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moje kolorowe jaka wielkanocne były w różnych kolorach, po obraniu były o wzorze marmurkowym, a po przekrojeniu miały właśnie takie odcienie.

Składniki:

Potrzebne składniki:

jajko 12 szt.

Składniki na roztwór barwnikowy:

woda zimna 1.5 litra
biały ocet balsamiczny 75 ml
barwnik spożywczy czerwony 0.5 łyżeczki
zielony barwnik 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

ketchup łagodny 5 duże łyż.
majonez tradycyjny 5 duże łyż.

Porada

Barwniki różnych kolorów według swojego uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe jajka wielkanocne

Jajka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania.
Od momentu zagotowania gotujemy 8 minut.
Po ugotowaniu przerwać proces gotowania zanurzając jajka w zimnej wodzie.
Po wyjęciu z zimnej wody osuszamy ręcznikiem papierowym i tłuczemy skorupki nie zdejmując ich z jajek.
Przygotowujemy roztwór do barwienia.
Wodę z octem białym rozlewamy do 3 garnuszków.
Do każdego garnuszka dodajemy inny kolor barwnika i zagotowujemy.
Do każdego koloru dodajemy po 4 stłuczone jajka i podgrzewamy jeszcze około 3 - 4 minuty.
Po tym czasie odstawiamy do schłodzenia, obieramy ze skorupek kroimy na połówki.

Dekorujemy majonezem i ketchupem.

Jajka również możemy podawać w całości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:32
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak