Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe ciasto

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
olej 1/2 szkl
woda 1/2 szkl
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka kopiasta
mak 1/2 szkl suchego
wiórki kokosowe 3/4 szkl
powidła
Krem:
budyń waniliowy 2 op
mleko 2 i 1/2 szkl
cukier 4-5 łyżek
czekolada 1 tabliczka
kakao 1 łyżka
masło 1 kostka(250g)

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto

Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Czekoladę połamać na drobne kawałki i wmieszać do budyniu aż zmięknie. Czekolada może być z nadzieniem np toffi. Budyń wystudzić i zmiksować z masłem dodając kakao.

Ciasto:
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olej z wodą. Krótko zmiksować i rozdzielić ciasto do trzech pojemników. Do jednego pojemnika z ciastem dodać kakao, do drugiego mak, a do trzeciego wiórki. Każde ciasto wymieszać i wylać do przygotowanej blaszki.

Ciasto z kakao, z makiem i wiórkami kokosowymi. Piec ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na pół, spodnią część ciasta posmarować powidłami ja miałam śliwkowe.

Wyłożyć przygotowany krem i rozsmarować, a następnie przykryć drugim blatem.

Ciasto można lekko nasączyć, polać polewą czekoladową albo zasmarować częścią kremu i zasypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 06.01.2017 15:08
Alez pyszne ciaho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak